PCK, Malaysia

Saturday, April 4, 2009

Haaaa.... bila korang baca tajuk ni mesti korang pelik kan,
well i dont wrote it wrongly, bukan PCD
Pussy Cat Dolls
tapi PCK, PHUA CHU KANG!!

aku yakin mesti korang semua tau pck tu apa,
sitcom komedi ni mesti korang pernah tgk at least
sekali la kan before.aku pun dulu layan la jgk sitkom ni.
bila ckp pasal pck mesti teringatkan ayat
"Don't pray-pray" dan "Best in Singapore, JB, and some say Batam"
dan terbayangkan figura seorang lelaki berambut kerinting,
bertahi lalat besar di tepi bibir kanannya serta
sepasang but kuning yang menjadi identitinya,
watak sorang kotraktor yang berjaya dibawakan oleh Gurmit Sigh.
Sitkom ni yg berasal dari Singapore, sgt berjaya
dkt sana even dkt Malaysia jgk.

Well kalau korang nak tau, cerita ni
lepas 8 season (since 1997) dah ditamatkan siarannya
dkt Singapore sejak February 2007. khabar angin ckp cerita ni tak disambung
sbb pihak kerajaan S'pore rasa yg penggunaan bahasa Slangish,
dalam sitkom itu dh pengaruh cara komunikasi masyarakat kat S'pore.
so what?poyo la diaorg ni.what's wrong with Slangish/Manglish?

So, from that moment the producer ada idea baru,
apalagi, hijrah ke Malaysia la!!
skrg nama sitkom ni dah tukar kpd Phua Chu Kang Sdn. Bhd. (PCKSB)
ye la, dah masuk M'sia kan. kononya PCK ni dgn isteri dia Rosie,
pindah M'sia to grew their business here.

what interesting is, cerita ni dibarisi pelakon2 hebat Malaysia mcm
Harith Iskandar, Adibah Noor disamping
Nell Ng, Carliff Carleel dan Fadzlie Rahim.
Sitkom ni dah pun ditayangkan mulai 25 March yg lepas,
setiap hari rabu, dkt saluran NTV7.
the first season, ada 13 episode je.

bagi korang yang minat sitkom ni, tgk la yea.
kacang bowwwlllll!!!



Gurmit Singh and Irene Ang reprise their roles as
Phua Chu Kang and Rosie, respectively,
in Phua Chu Kang Sdn Bhd.


The cast of Phua Chu Kang Sdn Bhd:
(from left) Carliff Carleel, Nell Ng, Irene Ang,
Gurmit Singh, Adibah Noor and Harith Iskandar